TASIK KENYIR

Ditulis pada .

TASIK KENYIR

Tasik Kenyir terletak di tengah-tengah Negeri Terengganu, dan merangkumi lebih daripada 209.199 hektar, Tasik Kenyir adalah tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara. Saiz keluasan dalam tasik besar ini dikelilingi oleh hutan hujan tertua di dunia, bermula di barat ke Kelantan dan selatan ke Pahang. Tasik Kenyir berfungsi sebagai pintu masuk alternatif ke Taman Negara yang terkenal (Taman Negara).

Selain itu, dipenuhi dengan lebih daripada 340 pulau-pulau di tasik, termasuk sekali puncak gunung dan tanah tinggi. Tasik Kenyir adalah rumah kepada lebih daripada 14 air terjun lata, air penyejukan, jeram-jeram dan sungai, sebagai tempat kudus ideal untuk pelbagai spesies ikan air tawar dan eksotik hidupan liar. Flora dan fauna hidup di dalam landskap yang luas dan harta karun penemuan dan pengembaraan untuk pencinta alam semula jadi.

 

                     

 


SANTUARI KELAH

  • Ditanam sebagai pemuliharaan dan pembiakan alasan ikan Kelah (Mahseer Malaysia).
  • Keunikan rawatan 'spa ikan' adalah satu pengalaman yang tidak dapat dilupakan di tempat kudus.
  • Untuk ke spa ikan, pelawat/pelancong boleh melalui trek yang ditetapkan dan melalui jambatan gantung.

 

                    

 


SANTUARI GAJAH (KENYIR ELEPHANT CONSERVATION VILLAGE)

  • Tarikan baru di Tasik Kenyir dalam 256 hektar diwartakan sebagai kawasan pemuliharaan untuk memelihara habitat gajah dan memberi rezeki makanan semula jadi.
  • Terdapat  7 gajah terlatih yang menarik pengunjung dengan aktiviti seperti Mandian Gajah dan Persembahan dari Gajah.
  • Projek Dua fasa akan mempunyai 8 menara pemerhatian, jambatan gantung 500 meter, pertunjukan gajah, kafe, ruang letak kereta yang mencukupi dan kedai cenderamata.